Suomessa on semmoinen harhakäsitys, että poliitikot olisivat jotenkin älykkäämpiä, fiksumpia tai parempia kuin tavalliset kansalaiset. Toinen harhakäsitys on, että poliitikot valitaan valtuustoihin, eduskuntaan yms. juuri kyseisten ominaisuuksien takia.

Otetaan esimerkiksi eduskunta. Eduskunnassa on 200 kansanedustajaa, he edustavat kansaa. Joukkoon mahtuu ihmisiä eri koulutusasteilta, eri yhteiskuntaluokista ja eri viiteympyröistä. Ja ei, kaikki eivät ole niitä terävimpiä kyniä penaalissa.

Puolue on valinnut eduskuntavaaliehdokkaat. Yksi kriteeri on varmaan se, että on samaa mieltä puolueen enemmistön kanssa eli puolueen kanta on sinun kantasi. Toinen varmasti merkittävä tekijä on ihmisen tausta. Se että ei ole eilisen teeren tyttö tai poika on hieno homma, niin kuin myös on se, jos sattuu olemaan julkkis. Puolueelle on tärkeintä, että ehdokkaat ovat sellaisia, jotka saavat mahdollisimman paljon ääniä ja joista mahdollisimman monella olisi mahdollisuus läpipääsyyn. Se onko tyyppi kaikista skarpein, ei ole niin tärkeää. Minna voi olla ihan sika hyvä ehdokas, mutta on ujo ja ruma. Mervi sen sijaan on hyvännäköinen entinen urheilija, mutta ei tiedä politiikasta mitään. Kumpi valitaan? Ei, tämä ei ole kompakysymys.

No näitä Minnoja ja Mervejä me sitten äänestämme, syistä, jotka ovat tärkeitä meille. Joku äänestää Minnaa, koska Minnalla on asiaa, vaikka ei ole ihan varma, mikä se on. Toinen taas äänestää Merviä, koska Mervillä on hyvät tissit ja kaunis hymy. Ajattelemme, että Minnan ja Mervin on pakko olla äärimmäisen fiksuja, koska puhuvat sanoilla, joita emme ymmärrä. Ei. On hyvin todennäköistä, että Minna ja Mervi ovat ihan yhtä tyhmiä kuin mekin. Toisin kuin meitä niin heitä ohjaa se, mitä puolue sanoo ja päättää. Tuo edellinen totta kai tulee sekä heille että meille yllätyksenä, vaikka asiat ovat opetettu yhteiskuntaopin tunnilla, mutta silloin oli tärkeämpääkin tekemistä, niin kuin nenän kaivaminen.
 
No tämän sekaisen selityksen pointti on se, että poliitikot ovat idiootteja, koska me olemme idiootteja, koska valitsemme olla. Sen sijaan, että katsomme televisiosta Idolsia ja kulutamme päivät miettien kotimme tapetteja tai naapurin autoa, voisimme kenties edes osan ajasta tehdä jotain älyllisesti kehittävää. Ottaa selvää mitä maailmalla oikeasti tapahtuu ja mitä mieltä poliitikot oikeasti ovat. Onko kaikki se mihin olemme tottuneet ja mitä olemme halunneet oikeasti hyvä asia?
 
Tämä olisi siis vain ajatus, että mitä jos, tyypit hei, otettaisiin oikeasti se valta ja vastuu, mikä meille kuuluu?