Eilinen yliopistolakiäänestys oli lähes surkuhupaisa: kansanedustajista oli paikalla vain 125–131 riippuen, mistä pykälästä äänestettiin. Poissa oli siis 75–69 kansanedustajaa. Onko tämä demokratiaa?

 

Samaan aikaan kun ihmisiä potkitaan duunista pois, lomautetaan ja osa-aikaistetaan, yli kolmasosa kansanedustajista nauttii palkkiotaan tekemättä työtään. Usein muutamilla on hyvä syy olla pois, mutta tämän kaltainen joukkopako on isku vasten demokratian kasvoja.

 

Alla on poissa olijoidenmäärät puolueittain:

Keskusta 35 % (poissa 18 edustajaa)

Kokoomus 45 % (poissa 23 edustajaa)

Sosiaalidemokraatit 36 % (poissa 16 edustajaa)

Vasemmistoliitto 18 % (poissa 3 edustajaa)

Vihreät 36 % (poissa 5 edustajaa)

Ruotsalainen kansanpuolue 20 % (poissa 2 edustajaa)

Kristillisdemokraatit 29 % (poissa 2 edustajaa)

Perussuomalaiset 60 % (poissa 3 edustajaa)

 

Tästä voi vetää johtopäätöksen, että vähiten yliopistolaki kiinnosti Perussuomalaisia ja Kokoomusta, eniten Vasemmistoliittoa ja Ruotsalaista kansanpuoluetta. Varsinkin ministerit ja puolueiden johtohahmot karttoivat salin kaukaa yön äänestyksessä. Äänestykset alkoivat kello 23.21 ja loppuivat kello 23.45. Kyseessä ei ole edes kovin myöhäinen äänestys, kun ottaa huomioon, että eduskunnassa äänestetään joskus jopa aamuyöllä.

 

Veronmaksajana ja äänestäjänä en voi kuin ihmetellä ja puristella päätäni pettyneenä. Miksi huokutella ihmisiä äänestämään, kun meitä edustavat ihmiset eivät itsekkään vaivaudu äänestämään meidän elämämme tärkeissä asioissa?