Luin tämän päivän Satakunnan Kansasta kuinka Zimbabwessa ei ole tehty budjettia, koska sillä ei oikeastaan ole mitään merkitystä, valuutalla ei ole mitään merkitystä. Zimbabwessa laitettiin myös liikkeelle sadan biljoonan Zimbabwen dollarin seteli 16.1.2009. Hyperinflaatio ei tunne käsitettä armo.

Tämä toi taas mieleeni ajatuksen siitä, mitä Suomessa ja muualla Euroopassa tapahtuisi sinä päivänä kun raha menettäisi merkityksensä? Kuinka kauan menisi siihen, että kokonaiset kansat suistuisivat kaaokseen? Tunti? Päivä?

 

Aluksi meidät tietysti valtaisi epäusko. Emme uskoisi omia korviamme. Meidän pieni kuplamme ei voi puhjeta, eihän? Suurin ongelma olisi varmasti keskiluokalla ja luokilla siitä ylöspäin. Alemmat yhteiskuntaluokat ovat kyllä tottuneet siihen, että asiat voivat ja monesti menevätkin päin helvettiä.

Ylempien luokkien tyyliin ei myöskään kuulu suistua anarkiaan.

 

Aloittipa ikkunoiden rikkomisen, ruuan varastelun ja yleisen riehumisen kuka vain, niin varmasti 24 tunnin sisällä se olisi tarttunut kaikkiin. Paniikki ja ihmisen selviytymisvaisto saavat aikaan ihmeitä. Tietysti poliisi, armeija ja kaikki naapuristo partioit, hälytettäisiin apuun suojelemaan parempia alueita, pitämään viimeisimmät rippeet yhteiskuntarauhasta yllä. Moraali ja eettisyys saisi väistyä viidakonlain edeltä.

 

Ajatus yhteiskunnan hetkellisestä ja totaalisesta kaatumisesta saa minut tajuamaan kuinka haavoittuvia järjestelmämme ovat. Ajatus siitä että kasa paperia ja numeroita, voi muuntaa sivistyneen elegantin raivohulluksi luolamieheksi, on aika pelottava. Toisaalta ajatus on myös lohduttava. Vaikka olemmekin nostaneet itsemme kaikkein suurimmalle jalustalle, tehneet itsestämme maailman herroja. Olemme orjia siinä missä muutkin tämän maailman otukset. Vapaus, valta, rauha, sivistys, demokratia ovat vain sanoja, joita emme todellisuudessa omista. Omassa itsekeskeisyydessämme, ahneudessamme ja harhakuvitelmassa omasta suuruudestamme piilee meidän oma tuhomme. On turha maalata kuvia ulkopuolisista uhista kun todellinen uhka ja tuho ovat lähteneet jo liikkeelle, meistä itsessämme.