"Hän toteaakin, että tästä on tullut pappa betalar-yhteiskunta. Se on suorastaan yhteiskunnallinen ongelma, kun vanhemmat ostavat lapsilleen asunnot ja rahoittavat elämistä: nuoret pitävät välivuosia, eivät valmistu, eivätkä mene töihin. Maailmanmatkailu avartaa, kun isukki avustaa.

"Oma tuttavapiiri on hyvin keskiluokkainen, mutta vanhemmat tukevat opiskelevia lapsiaan ja takaavat monille aika mukavan elintason. Se vääristää tilastoja, kun opiskelijat tilastoituvat köyhiksi."

Nuoret ovat venyttäneet aikuiseksi tuloa - opiskelujen, töihinmenon, lapsenteon alkua - yhä myöhemmäksi, mikä voi heille sopia hyvin. Siinä kuitenkin yksilön ja yhteiskunnan edut ovat ristiriidassa. Uotila muistuttaa ja tekisi yksilöä kirpaisevia päätöksiä. Voisi aloittaa palauttamalla lukiot kolmivuotisiksi, jotta monen koulu ei venyisi vuodella."

Yllä oleva pätkä on Lauri Uotilan haastattelusta (Kuukausiliite elokuu 2009). Niille, jotka eivät sitä tiedä (niin kuin en minäkään tiennyt tätä ennen), on Lauri Uotila Sampo Pankin pääekonomisti. Se ei kuitenkaan ole läheskään niin mielenkiintoista kuin se, millainen todellisuuskuva Uotilalla on. Olen jo kauan aikaa sitten hyväksynyt sen, että rikkaat ja köyhät elävät eri todellisuuksissa. Jos rikkaat näkisivät maailman samanlaisena kuin me, heillä tuskin olisi sydäntä jatkaa sikailuaan.

Suurimmalla osalla opiskelijoista ei ole varaa pitää välivuosia ja matkustella. He eivät valmistu "ajallaan", koska heidän on hengissä pysyäkseen pakko käydä töissä. Lapsen tekokaan ei maistu, jos ei ole harmainta aavistusta millä elättää itsensä. Ikävä kyllä suurin osa opiskelijoista on aidosti köyhiä. Heille on täysin järkeen käypää maksaa opiskelunsa ja elämisensä mieluummin työnteolla kuin lainalla. Leipäjonossa opiskelija aikuistuu nopeasti.

Yllä olevasta kirjoituksesta käy ilmi myös kuinka laaja käsite "keskiluokkainen" on. Alimpana ovat ilmeisesti n.2000 €/kk tienaavat ja yläpäässä n.4000 €/kk tienaavat? Itse olen tuolla alapäädyssä. Olen luullut kuuluvani tuohon paljon puhuttuun keskiluokkaan, mutta ei minulla kyllä olisi varaa yksinäni ostaa itselleni edes kämppää Helsingistä. Varsinkin, kun opiskeluajan lainat painavat päälle. Kaikki kun eivät saa töitä opiskelujen lomassa ja pappa inte betalar.

Kaikilla on oikeus mielipiteeseensä, mutta välillä olisi hyvä ottaa vaaleanpunaiset lasit pois silmiltä, jos haluaa valoa omaa maailmankuvaansa.