En oikein ymmärrä millä vankkureilla Vihreät nyt ajavat. Samaan aikaan kun Vihreät iskevät listaamattomien yritysten osinkoverotukseen, penäävät he lisää kannustimia yrittäjyyteen. Kannustimet minulta jäivät vähän epäselviksi.

Itse olen luullut, ettei verottomia osinkoja ole. Osinkoa jaetaan voitosta ja voitto on jo tuloa jota on verotettu. Se, että onko tuo verotus kondiksessa, onkin eri asia.

Minulta jää myös hämäräksi, ketä Vihreät tässä tarkoittavat, kun puhuvat yrityksistä. Yritykset eivät ole mikään yhtenäinen massa. Suomessa on 250 000 yritystä, josta yli 92 prosenttia on alle kymmenen työntekijän yrityksiä. Keskisuuria eli alle 50 hengen yrityksiä on noin 7 prosenttia ja suuryrityksiä on vain alle prosentti.

Niin sanottua verotonta osinkoa ei voi myöskään jakaa niin paljon kuin haluaa. Maksimissaan kyseistä osinkoa voi jakaa 9% nettovarallisuudesta.

On totta, että kyseinen tapa jakaa osinkoa johtaa siihen, että paljon tienaavat palkansaajat yhtiöittävät itsensä, maksavat itselleen osan palkasta palkkana ja osan osinkona, jolloin heitä verotetaan vähemmän kuin mitä heitä verotettaisiin palkansaajina. Palkan ja osingon vertaaminen on ongelmallista, koska palkkaa maksetaan pitkin vuotta ja osinkoa tehdystä voitosta.

Onko tässä ongelmana osinkoverotus vai yritysverotus yleensä? Voisiko olla oikeudenmukaisempi tapa hoitaa asiaa progressiivisen pääomaveron kautta? Progressiivisuus asettaisi mahdollisesti myös yrittäjiä keskenään tasa-arvoisemmiksi. Kuten yllä jo mainitsin, yrittäjät ja yritykset eivät ole yhtä harmaata massaa, eivätkä pelaa samoilla säännöillä. Moni asia riippuu myös yritysmuodosta, ei vain yrityksen koosta.

Vihreiden ehdotus on perinteistä tilkkutäkkipolitiikkaa, missä peittoa korjataan tilkku kerrallaan, kun koko homma pitäisi laittaa remonttiin ja käsitellä kokonaisuutena eikä irrallisina itsenäisinä osioina.