Koiran omistajana olen pohtinut muutaman päivän uutista koirien hiilijalanjäljestä. ”Koirat” saastuttavat paljon, koska suuriosa heidän ruuistaan on pakattu peltipurkkeihin ja koirien omistajien tulisi valmistaa koiriensa ruoka muulla tavalla. Muistan nähneeni koiraohjelman, jossa koiralle valmistettiin ruoka ihan raaka-ainetasolta ja mietin, että en näe tuommoista vaivaa edes oman ruokani eteen. Kuinka paljon ihmiseltä voi vaatia?

Minun pitää olla hyvä työntekijä, löytää sisäinen yrittäjäni ja antaa työnantajalleni 110 %, vaikka hän parin vuoden päästä möisikin firman kiinaan ja minä jäisin työttömäksi. Minun pitää olla hyvä kuluttaja ja kuluttaa mahdollisimman paljon, jotten ruoki lamaa. Samalla kumminkin minun pitää olla ekologinen, enkä saa ostaa mitään turhaa ja minun pitää kierrättää.

Minusta tuntuu, että meille tavallisille Minnoille ja Mikoille syötetään tahallaan niin paljon ristiriitaisia signaaleja, että unohdamme kuka on todella pahasusi tässä sadussa. Kaiken takaa löytyy taas raha ja ihmiset, jotka keräävät tuota kyseistä vallan välinettä kuin toiset alekuponkeja. Mietitäänpäs nyt hetki kuka on syypää oikeasti ilmastonmuutokset ja yhteiskunnan rappiotilaan.

Samalla tavalla kuin rikkaat maat eivät millään haluasi maksaa köyhien maiden ilmastotalkoo-osuutta, vaikka ovat itse syypäitä heidän tilanteeseensa, eivät meidän rikkaat halua hyväksyä, että on heidän tehtävänsä maksaa ilmastonmuutos. Siinä vaiheessa kun rikkaat köröttelivät autoillaan, tavalliset jampat veti hevosilla ja köyhät kävellen. Tämä sama meininki jatkuu vielä nykyään. Rikkaat ostavat itselleen oikeuden olla sikoja ja saastuttajia. Kuka tarvitsee oikeasti 5 autoa, jahdin, 3 taloa ja oman lentokoneen? Kuka tarvitsee oikeasti satoja korkokenkiä, laatikollisen meikkejä ja oman kuntosalin?

Samalla kuin annetaan ihmisten, joille mikään ei ole tarpeeksi, porskuttaa samaan malliin käännetään katse Mikkojen ja Minnojen puoleen ja sanotaan: ”Nyt olisi kuules semmoinen juttu, että jos viittisittä vähän vähentää tuota teen ylenpalttista kulutustanne, jotta maailma pelastuu.” Kyse ei tietysti ole vain yksilöistä, vaan sama pätee yrityksiin, joiden takana ylläri pylläri ovat nämä samat ihmiset. Paten putkifirma tuskin on se todellinen ongelma, mutta kukaan muu kuin kourallinen hippejä, ei taas uskalla osoittaa sormellaan Stora Ensoa.

Miten maailma voi pelastua jos viattomat laitetaan vankilaan ja rosvot juoksentelevat vapaina?

Yllä olevassa kirjoituksessa en millään tavalla halunnut loukata oikeita sikoja. Niitä, jotka kulkevat 4 raajalla ja sanovat röh. Sillä sika on ehkä liian ylevä termi sille ihmispoppoolle, jota kirjoituksessani kritisoin.